vrije verkenning

Traject 1

‘Het gaat erom het onbekende te bereiken door een ontregeling van alle zintuigen’ (Arthur Rimbaud)

Sla nieuwe wegen in en gun jezelf tijd om te zigzaggen zonder plan. In traject 1 (vrije verkenning) laat je even vertrouwde routines los, je gaat weer anders kijken, vrijer werken. Een inspirerende impuls en vrije verkenning van je kwaliteiten als maker van kunst.

Hapering, oponthoud, toeval en blind geluk: voor makers van kunst zijn dat onmisbare eigenschappen van maakprocessen. Bij traject 1 (vrije verkenning) van Storing AUB neem je ruimte om onbekende wegen in te slaan en onverwachte nieuwe ontdekkingen te doen.

Dit groepstraject bestaat uit zes bijeenkomsten. Daarin maak je kennis met werk en werkwijze van uiteenlopende binnen- en buitenlandse hedendaagse kunstenaars die in de actualiteit staan. Thuis of in eigen atelier/studio werk je aan uitdagende opdrachten die hierop aansluiten. Deze thuisopdrachten zijn procesgericht en geven je alle ruimte voor eigen onderzoek en experiment. Terug in de groep sta je stil bij maakproces en resultaten, en bespreek je de zeggingskracht van het werk en de mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en verdieping.

Het gaat in traject 1 niet om perfect voltooide werkstukken of over het vergroten van technische kennis (die kennis heb je vast al volop), maar juist om zaken als: idee- en conceptvorming, beeldend onderzoek, de dynamiek van een maakproces en de zeggingskracht van beelden. Je gaat aan de slag met onder meer materiaalonderzoek, interventies en diverse inhoudelijke thema’s. Na afloop van traject 1 heb je een reeks nieuwe vertrekpunten en invalshoeken gevonden en heb je veel nieuwe inzichten opgedaan over je kunst en jezelf als maker.

Storing AUB houdt zich niet aan grenzen, de deelnemers zijn actief in uiteenlopende kunstvormen en disciplines. Of je nu werkt met fotografie, schilderkunst, tekenen, collage, video, grafische technieken, keramiek, textiel, mixed media, ruimtelijke materialen, installaties, performance, geluid, andere dingen doet, of juist zin hebt in een blik over je eigen schutting: je bent welkom. De onderlinge uitwisseling geeft energie en brengt verfrissende nieuwe inzichten en ideeën. Een groep telt maximaal 8 deelnemers.

Goed om te weten In traject 1 kies je voor een frisse wind door je makerschap. Belangrijk zijn: nieuwsgierigheid, werklust, zin in experiment, zin in reflectie en uitwisseling, drang om (weer eens) lekker vrij en zonder rem te werken.

Lengte: zes groepsbijeenkomsten (6 dagdelen) + vijf thuisopdrachten, verspreid over 3-4 maanden

Doelgroep: makers uit alle disciplines, maximaal 8 deelnemers

Materiaal: je ontvangt handouts na afloop van elke bijeenkomst

naar agenda met data, locaties, kosten en aanmeldformulier > 

terug naar cursusaanbod traject 1, 2 en 3 >

 

Programma:

Bijeenkomst 1: Psychogeografie was een methode van de Internationale Situationisten waarmee ze hun omgeving op een nieuwe manier wilden ervaren. Je verdiept je in actuele kunst die zich hiertoe verhoudt en gaat thuis of in eigen atelier/studio zelf aan de slag (thuisopdracht 1).

Bijeenkomst 2: Werkbespreking thuisopdracht 1. Nieuw thema: zelfportret, zelfonderzoek en identiteit. Hoe autobiografisch kan een kunstwerk zijn? Je verdiept je in uiteenlopende actuele kunst en kunstenaars en gaat zelf op een eigen, vrije manier met dit thema aan de slag.

Bijeenkomst 3: Werkbespreking thuisopdracht 2. Nieuw thema: alledaagse werkelijkheid, mooier kun je het niet verzinnen. Verdieping in actuele kunst die verrassend aan de haal gaat met de realiteit.

Bijeenkomst 4: Werkbespreking thuisopdracht 3. Nieuw thema: de tijd. Over processen van versnellen, vertragen en andere vormen van manipulatie van de factor tijd.

Bijeenkomst 5: Werkbespreking thuisopdracht 4. Nieuw thema: loslaten van autonomie, spannender dan samenwerken kan het in de kunst niet worden?

Bijeenkomst 6: Werkbespreking thuisopdracht 5. Discussie, eindevaluatie, suggesties om verder te gaan.

 

instagram

Vector instagram