Storing AUB | vrije verkenning

traject 1

Het gaat erom het onbekende te bereiken door een ontregeling van alle zintuigen (A. Rimbaud)

Sla nieuwe wegen in en ga zigzaggen zonder plan. In traject 1 stap je even uit je vertrouwde routines, je gaat anders kijken, vrijer werken. Een inspirerende impuls en vrije verkenning van je kwaliteiten.

Hapering, oponthoud, toeval en blind geluk: ze zijn onmisbaar in een creatief proces. Traject 1 van Storing AUB (vrije verkenning) geeft je ruimte om onbekende wegen in te slaan en de tijd te nemen voor nieuw onderzoek.

Tijdens zes groepsbijeenkomsten doe je nieuwe kennis en inspiratie op uit werk en werkwijze van uiteenlopende hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland. Bij elke bijeenkomst staat een ander thema centraal (zie programma beneden). Thuis of in je eigen atelier/studio werk je aan uitdagende opdrachten met onverwachte wendingen, die alle ruimte geven voor eigen experiment en ontdekking. Terug in de groep staan we stil bij resultaat en proces en bespreken we de mogelijkheden voor ontwikkeling en verdieping. Het gaat in dit traject niet om perfect voltooide werkstukken of over het vergroten van technische kennis (die kennis heb je vast al volop of je bent bezig die op te doen), maar om zaken als: ideevorming, artistiek onderzoek, conceptontwikkeling, werkproces en de zeggingskracht van beelden. Na afloop van dit cursustraject heb je een reeks nieuwe vertrekpunten en invalshoeken gevonden voor nieuw werk.

Storing AUB houdt zich niet aan grenzen: deelnemers zijn vrij om te werken in elke kunstvorm of discipline. Of je nu bezig bent met fotografie, schilderkunst, tekenen, video, ruimtelijk werk, collage, keramiek, textiel, mixed media, installaties bouwt of andere dingen doet, of juist graag een blik over je eigen schutting werpt: je bent welkom. Onderlinge uitwisseling levert nieuwe inzichten en ideeën op. De groep telt maximaal 8 deelnemers en komt gemiddeld eens per 2 weken bij elkaar (in totaal 6 dagdelen). 

Is traject 1 iets voor jou? In traject 1 zet je onbevangen alle luiken open. Belangrijk zijn: nieuwsgierigheid, werklust, zin in experiment, drang om (weer eens) lekker vrij te werken. x

Naar agenda met data, locaties, kosten en aanmeldformulier | Terug naar overzicht

Programma:

» Bijeenkomst 1: ‘Psychogeografie’: ontregel je waarneming  ‘Psychogeografie’ is een vrije methode om je omgeving op een nieuwe manier te zien en verbeelden. Je krijgt een introductie over kunstenaars die zich tot deze manier van werken verhouden en gaat thuis zelf aan de slag.
» Bijeenkomst 2: Het ‘zelf’-portret: ontregel je identiteit
Hoe autobiografisch kan een kunstwerk zijn? Is elk portret niet eigenlijk een zelfportret? Je maakt kennis met kunstenaars die het zelfportret tot onderwerp van hun werk maken en wordt uitgenodigd er zelf op een vrije manier mee aan de slag te gaan. Ook gaan we uitvoerig in op de resultaten van opdracht 1.
» Bijeenkomst 3: De ontregelde ontmoeting
Mooier dan de werkelijkheid kun je het niet bedenken. Kennismaking met uiteenlopende manieren waarop beeldend kunstenaars aan de haal gaan met de ’realiteit’. Nieuwe opdracht. We bespreken ook uitgebreid de resultaten van opdracht 2.
» Bijeenkomst 4: Time out: ontregel de tijd
Tijd is alles. Introductie van kunstenaars die bewust versnellen, vertragen of op een andere manier de factor ‘tijd’ manipuleren. Nieuwe opdracht. Bespreking van opdracht 3.
» Bijeenkomst 5: Overgave: ontregel je autonomie
Spannender dan samenwerken kan het in de kunst niet worden. Overzicht van kunstenaars die hun autonomie (deels) opgeven. Nieuwe opdracht. Bespreking van resultaten van opdracht 4.
» Bijeenkomst 6: Eindbespreking en terugblik
Bespreking van de resultaten van opdracht 5. Discussie, eindevaluatie, suggesties om zelf verder te gaan.

Ontvang de nieuwsbrief