Storing AUB | vrije verkenning

traject 1

Het gaat erom het onbekende te bereiken door een ontregeling van alle zintuigen (A. Rimbaud)

Sla nieuwe wegen in en ga zigzaggen zonder plan. In traject 1 stap je even uit je vertrouwde mind set, je gaat anders kijken, vrijer werken. Een stevige impuls en vrije verkenning van je kwaliteiten.

Hapering, oponthoud, toeval en blind geluk: ze zijn onmisbaar in een creatief proces. Traject 1 van Storing AUB (vrije verkenning) geeft je alle ruimte om nieuwe wegen in te slaan en de winst te ontdekken van vrij onderzoek.

Tijdens zes groepsbijeenkomsten doe je kennis en inspiratie op uit werk en werkwijze van uiteenlopende hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland. Bij elke bijeenkomst staat een ander thema centraal (zie programma beneden). Thuis of in je eigen atelier/studio werk je aan verrassende opdrachten met onverwachte wendingen, die je alle ruimte geven voor eigen experiment en ontdekking. Terug in de groep staan we stil bij resultaat en proces en bespreken we de mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en verdieping. Het gaat in dit traject niet om perfect voltooide werkstukken, of over technische kennis (die heb je vast al volop of je bent bezig die kennis op te doen), maar om zaken als: ideevorming, artistiek onderzoek, conceptontwikkeling, werkproces en de zeggingskracht van beelden. Na afloop van dit cursustraject heb je een reeks nieuwe vertrekpunten en invalshoeken gevonden voor nieuw werk.

Storing AUB houdt zich niet aan grenzen: je bent vrij om te werken in elke kunstvorm of creatieve discipline. Dus of je nu bezig bent met fotografie, schilderkunst, tekenen, video, ruimtelijk werk, collage, keramiek, textiel, mixed media, installaties of nog anders, of juist graag eens een blik over de schutting wilt werpen, je bent welkom. De uitwisseling tussen de disciplines levert je nieuwe inzichten en ideeën op. De groep telt maximaal 8 deelnemers en komt ongeveer eens per 2 weken bij elkaar (in totaal 6 dagdelen). 

Is traject 1 iets voor jou? In traject 1 zet je onbevangen alle luiken open. Belangrijk zijn: nieuwsgierigheid, werklust, zin in experiment, drang om (weer eens) lekker vrij te werken. x

Naar agenda met data, locaties, kosten en aanmeldformulier | Terug naar overzicht

Programma:

» Bijeenkomst 1: ‘Psychogeografie’: ontregel je waarneming  ‘Psychogeografie’ is een vrije methode om je omgeving op een nieuwe manier te zien en verbeelden. Je krijgt een introductie over kunstenaars die zich tot deze manier van werken verhouden en gaat thuis zelf aan de slag.
» Bijeenkomst 2: Het ‘zelf’-portret: ontregel je identiteit
Hoe autobiografisch kan een kunstwerk zijn? Is elk portret niet eigenlijk een zelfportret? Je maakt kennis met kunstenaars die het zelfportret tot onderwerp van hun werk maken en wordt uitgenodigd er zelf op een vrije manier mee aan de slag te gaan. Ook gaan we uitvoerig in op de resultaten van opdracht 1.
» Bijeenkomst 3: De ontregelde ontmoeting
Mooier dan de werkelijkheid kun je het niet bedenken. Kennismaking met uiteenlopende manieren waarop beeldend kunstenaars aan de haal gaan met de ’realiteit’. Nieuwe opdracht. We bespreken ook uitgebreid de resultaten van opdracht 2.
» Bijeenkomst 4: Time out: ontregel de tijd
Tijd is alles. Introductie van kunstenaars die bewust versnellen, vertragen of op een andere manier de factor ‘tijd’ manipuleren. Nieuwe opdracht. Bespreking van opdracht 3.
» Bijeenkomst 5: Overgave: ontregel je autonomie
Spannender dan samenwerken kan het in de kunst niet worden. Overzicht van kunstenaars die hun autonomie (deels) opgeven. Nieuwe opdracht. Bespreking van resultaten van opdracht 4.
» Bijeenkomst 6: Eindbespreking en terugblik
Bespreking van de resultaten van opdracht 5. Discussie, eindevaluatie, suggesties om zelf verder te gaan.

Ontvang de nieuwsbrief