storing aub > vrije verkenning

traject 1

Het gaat erom het onbekende te bereiken door een ontregeling van alle zintuigen (Arthur Rimbaud)

Sla nieuwe wegen in en gun jezelf tijd om te zigzaggen zonder plan. In traject 1 stap je even uit je vertrouwde routines, je gaat weer anders kijken, vrijer werken. Een inspirerende impuls en vrije verkenning van je makerskwaliteiten.

Inhoud/doelstellingen:

Hapering, oponthoud, toeval en blind geluk: ze zijn onmisbaar in een creatief proces. Traject 1 van Storing AUB (vrije verkenning) geeft je ruimte om nieuwe wegen in te slaan en geeft input om je makerschap verder te ontwikkelen.

Vanuit vijf inhoudelijke thema’s doe je tijdens de groepsbijeenkomsten kennis en inspiratie op uit werk en werkwijze van kunstenaars die in de actualiteit staan, zowel in binnen- als buitenland (thema’s: zie onder). Thuis of in eigen atelier/studio werk je aan uitdagende (onderzoeks)opdrachten die alle ruimte geven voor nieuwe ontdekkingen. In de groep sta je stil bij resultaten en proces en bespreek je de mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en/of verdieping. Het gaat in dit traject niet om perfect voltooide werkstukken of over het vergroten van technische kennis (die kennis heb je vast al volop), maar om zaken als: ideevorming, beeldend onderzoek, conceptontwikkeling, werkproces en de zeggingskracht van beelden. Na afloop heb je een reeks nieuwe vertrekpunten en invalshoeken gevonden voor nieuw werk en heb je nieuwe inzichten opgedaan over jezelf als maker. Het programma wordt elk seizoen geactualiseerd.

Storing AUB houdt zich niet aan grenzen: deelnemers werken in uiteenlopende kunstvormen en disciplines. Of je nu bezig bent met fotografie, schilderkunst, tekenen, video, ruimtelijk werk, collage, keramiek, textiel, staal, mixed media, installaties, of andere dingen doet, of juist zin hebt in een blik over eigen schutting: je bent welkom. De onderlinge uitwisseling brengt nieuwe inzichten en ideeën. Een groep telt maximaal 8 deelnemers. 

Goed om te weten In traject 1 zet je onbevangen alle luiken open. Belangrijk zijn: nieuwsgierigheid, werklust, zin in experiment, zin in reflectie, drang om (weer eens) lekker vrij en zonder rem te werken.

Lengte: zes dagdelen + 5 x thuisopdracht verspreid over 3-4 maanden

Doelgroep: makers uit alle disciplines, maximaal 8 deelnemers

Materiaal: je ontvangt handouts na afloop van elke bijeenkomstx

Naar agenda met data, locaties, kosten en aanmeldformulier | Terug naar overzicht

Programma:

» Bijeenkomst 1: Ontregel je waarneming  ‘Psychogeografie’ is een vrije methode om je omgeving op een nieuwe manier te zien en verbeelden. Je krijgt een introductie over actuele kunst die zich tot deze manier van werken verhoudt en gaat thuis zelf aan de slag.
» Bijeenkomst 2: Zelfportret en identiteit
Hoe autobiografisch kan een kunstwerk zijn? Je maakt kennis met uiteenlopende kunstenaars die zichzelf tot onderwerp van hun werk maken en wordt uitgenodigd daar op een vrije manier mee aan de slag te gaan. Ook gaan we uitvoerig in op de uitkomsten van opdracht 1.
» Bijeenkomst 3: Ontregelde werkelijkheid
Mooier dan de werkelijkheid kun je het niet verzinnen. Kennismaking met zeer uiteenlopende manieren waarop beeldend kunstenaars aan de haal gaan met de ’realiteit’. Nieuwe opdracht. We bespreken ook uitgebreid de uitkomsten van opdracht 2.
» Bijeenkomst 4: Ontregel de tijd
Tijd is alles. Introductie van kunstenaars die bewust versnellen, vertragen of op een andere manier de factor ‘tijd’ manipuleren. Nieuwe opdracht. Bespreking van opdracht 3.
» Bijeenkomst 5: Ontregel je autonomie
Spannender dan samenwerken kan het in de kunst niet worden. Overzicht van kunstenaars die hun autonomie (deels) opgeven. Nieuwe opdracht. Bespreking van resultaten van opdracht 4.
» Bijeenkomst 6: Eindbespreking en terugblik
Bespreking van de resultaten van opdracht 5. Discussie, eindevaluatie, suggesties om zelf verder te gaan.

Ontvang de nieuwsbrief