Over Storing AUB

Speelveld voor makers van kunst

Spontane verfdruipers die je op een nieuw idee brengen. Een foutieve instelling van de camera met bloedmooi effect. Een schrijffout waarmee het begin van een poëtische zin ontstaatToeval en blind geluk zijn onmisbaar in een creatief proces, dat weet elke maker van kunst. Toeval en blind geluk kun je bewust opzoeken. Door onbekende wegen in te slaan. Tijd te nemen voor dwalen, verkennen en onderzoeken. Routines los te laten en te zigzaggen zonder plan. Jezelf ontregelen, kun je dat noemen. Je gaat weer anders kijken, onbevangener werken, en maakt de weg vrij om verder te groeien als maker of kunstenaar.

#blijfjezelfontwikkelen

De cursustrajecten, workshops en coaching van Storing AUB zijn bedoeld voor makers van kunst die op zoek zijn naar nieuwe uitdaging en ontwikkeling. Je richt je op onderzoek en experiment binnen eigen werk en werkproces en daarbuiten. Door middel van reflectie en intervisie sta je stil bij aspecten van het maakproces, de inhoud en zeggingskracht van je werk en begrippen als eigenheid en authenticiteit. Ook kijk je voorbij je eigen werk en discipline en verdiep je je in uiteenlopende actuele hedendaagse kunstenaars, kunstvormen en -uitingen. De groepen zijn klein (maximaal acht mensen) en de samenstelling is breed. Deelnemers zijn actief in uiteenlopende disciplines in de kunst, zoals schilderkunst, tekenen, fotografie, video, mixed media, ruimtelijke vormgeving, textielkunst, keramiek, grafiek, performance, geluid, of nog anders. Het cursusaanbod van Storing AUB is bedoeld voor makers die toe zijn aan een verfrissende nieuwe impuls om verder te groeien. Kijk bij inhouse voor workshops/trajecten op maat.

Over de initiatiefnemer

Storing AUB is een initiatief van beeldend kunstenaar Stephanie Jansen. Ze studeerde in 2005 af in autonome beeldende kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) en heeft sindsdien een actieve kunstenaarspraktijk. In 2012 startte ze naast het kunstenaarschap met Storing AUB. Ze is CRKBO-geregistreerd beroepsdocent en werkt behalve met groepen ook met individuele coaching. Verder geeft ze incidenteel als gastdocent les bij instellingen voor kunstonderwijs op hbo-niveau. Sinds 2020 is ook kunstenaar, artist educator en curator Ellen Schreven bij Storing AUB betrokken. Regelmatig lopen studenten uit het kunstonderwijs stage bij Storing AUB, onder meer vanuit HKU en ArtEZ opleiding docent beeldende kunst en vormgeving. Storing AUB is geregistreerd als onderwijsinstelling bij het Centraal Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Zo is Storing AUB ontstaan

De inspiratiebron voor Storing AUB ligt, figuurlijk gesproken, in Parijs. Daar bedacht de filosoof en kunstenaar Guy Debord in de jaren zestig van de vorige eeuw de dérive: de stedelijke dwaaltocht geleid door toeval. Hij trok met zijn beweging van de Internationale Situationisten met de plattegrond van Berlijn door Parijs, op zoek naar een onvindbare straat of onbekend plein. Door zonder plan te zijn, ontstaat ruimte voor nieuwe observaties, ingevingen en ontdekkingen. In 2010 nam Stephanie Jansen samen met fotograaf Harold Naaijer het initiatief voor het ontwikkelen van meerdaagse workshops in Lissabon voor creatieve makers, losjes geïnspireerd op de ideeën van Guy Debord. Gebouwd op deze ervaringen, en op de ervaringen uit haar eigen kunstenaarspraktijk, ontwikkelde Stephanie Jansen vanaf 2012 een concept voor op onderzoek en reflectie gerichte cursustrajecten onder de naam Storing AUB in Utrecht, Arnhem en Zwolle.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief:

    facebook-logo-png-20
    instagram-v051916_200