Storing AUB | de kunst van het creatieve dwalen

 Traject 1 

‘Het gaat erom

het onbekende te bereiken

door een ontregeling van alle zintuigen’ 

(A. Rimbaud)

Sla onbekende wegen in en ga zigzaggen zonder plan. In traject 1 stap je even uit je vertrouwde mind set, je gaat anders kijken, vrijer werken. Een frisse impuls en vrije verkenning van je creatieve talenten.

Hapering, oponthoud, toeval en blind geluk: ze zijn onmisbaar in een creatief proces. Traject 1 van Storing AUB (de kunst van het creatieve dwalen) geeft je alle ruimte om weer nieuwe wegen in te slaan en de winst te ontdekken van dwalen en onbegrensd verkennen.

Tijdens zes groepsbijeenkomsten doe je kennis en inspiratie op uit werk en werkwijze van uiteenlopende hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland. Elke bijeenkomst heeft een ander thema als vertrekpunt (zie programma beneden). In de tussentijd werk je thuis of in je eigen atelier/studio als je die hebt, aan verrassende opdrachten met onverwachte wendingen, die alle ruimte geven voor eigen experiment en ontdekking. Terug in de groep kijken we op een ontspannen manier naar de resultaten, staan we stil bij het creatieve werkproces en verkennen we de mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en verdieping. Het gaat in dit traject niet om technische vaardigheden (die heb je vast al volop of je bent bezig om ze je eigen te maken), maar vooral om jouw intenties als maker (wat wil je uitdrukken), het werkproces (hoe komen je beelden tot stand) en de zeggingskracht (hoe kun je je beelden nog sterker maken).

Storing AUB houdt zich niet aan grenzen: je bent vrij om te werken in elke kunstvorm of creatieve discipline. Dus of je nu actief bent in fotografie, schilderkunst, tekenen, video, ruimtelijk werk, tekst, collage, keramiek, textiel, mixed media of nog anders, of juist graag een blik over de schutting wilt werpen, je bent welkom. De onderlinge kruisbestuiving kan je verrassende inzichten en ideeën opleveren. De groep telt maximaal acht deelnemers en komt elke twee weken bij elkaar, in totaal zes keer. 

 

Is traject 1 iets voor jou? In traject 1 zet je onbevangen alle luiken open. Belangrijker dan je achtergrond of opleiding zijn nieuwsgierigheid, zin in experiment en drang om (weer eens) lekker vrij te werken. x

Naar agenda met data, locaties, kosten en aanmeldformulier | Terug naar overzicht trajecten en workshops

Programma:

» Bijeenkomst 1: ‘Psychogeografie’: ontregel je waarneming  ‘Psychogeografie’ is een vrije methode om je omgeving op een nieuwe manier te zien en verbeelden. Je krijgt een introductie over kunstenaars die zich tot deze manier van werken verhouden en gaat thuis zelf aan de slag.
» Bijeenkomst 2: Het ‘zelf’-portret: ontregel je identiteit
Hoe autobiografisch kan een kunstwerk zijn? Is elk portret niet eigenlijk een zelfportret? Je maakt kennis met kunstenaars die het zelfportret tot onderwerp van hun werk maken en wordt uitgenodigd er zelf op een vrije manier mee aan de slag te gaan. Ook gaan we uitvoerig in op de resultaten van opdracht 1.
» Bijeenkomst 3: De ontregelde ontmoeting
Mooier dan de werkelijkheid kun je het niet bedenken. Kennismaking met uiteenlopende manieren waarop beeldend kunstenaars aan de haal gaan met de ’realiteit’. Nieuwe opdracht. We bespreken ook uitgebreid de resultaten van opdracht 2.
» Bijeenkomst 4: Time out: ontregel de tijd
Tijd is alles. Introductie van kunstenaars die bewust versnellen, vertragen of op een andere manier de factor ‘tijd’ manipuleren. Nieuwe opdracht. Bespreking van opdracht 3.
» Bijeenkomst 5: Overgave: ontregel je autonomie
Spannender dan samenwerken kan het in de kunst niet worden. Overzicht van kunstenaars die hun autonomie (deels) opgeven. Nieuwe opdracht. Bespreking van resultaten van opdracht 4.
» Bijeenkomst 6: Eindbespreking en terugblik
Bespreking van de resultaten van opdracht 5. Discussie, eindevaluatie, suggesties om zelf verder te gaan.

Ontvang de nieuwsbrief